Posts Tagged ‘panels’

Carolina Place Lobby Renovation

Thursday, January 30th, 2014

The property owner wanted to update Carolina Place, a commercial office building in Raleigh, N.C., from Class B to Class A office space. Our work was focused on  installing acoustical wall panels in this two story lobby. We worked with Riley Lewis General Contractors on the project.

The design included one inch aluminum horizontal and vertical reveals that tie into the existing glass wall. The challenge on this project was to align all the components to fit in an existing building, and on multiple surfaces. The simplicity of the design and clean lines give this lobby a modern, uncomplicated look.

Because this is an occupied building, the lobby was in constant use. We adjusted our schedule and made extra efforts to keep our work space clear and hold construction noise to a minimum. We have a lot of experience working in occupied buildings and understand the importance of not disrupting the business of tenants.

 

Uba Residence

Sunday, December 15th, 2013

After renovating his condo in downtown Fayetteville, our client realized he had an acoustics issues: Too many hard surfaces for sound to bounce around a small space. He wanted something unique and interesting to add to the ambiance of his historic condo building. The stone wall design was created to serve as a functional sound buffering solution and a beautiful accent wall.

The wall was carefully designed such that each panel is unique in shape. No two panels are the same, including shape as well as depth from the wall. This design, in addition to the fabric from Guilford of Maine, gives the wall the look of stone.

 

Hay Street Properties

Wednesday, October 23rd, 2013

The Hay Street property took us to downtown Fayetteville and into the renovation of an historic building on Hay Street. Working with SFL+A Architects, we created an interesting look and feel for this interior, multi-purpose meeting room.

The design team created a unique pattern for this room where no two panels were alike. This required field-fabrication to ensure the design would achieve the desired look. With some pre-planning and laying out each panel in advance, we were able to make this geometric pattern come to life.

Natural Sciences Museum Shop

Friday, August 16th, 2013

We worked with Witty! and Associates to create this unique wall panel design at the North Carolina Museum of Natural Sciences. In this small museum shop, our challenge was to reduce the noise level but also to carry forward the theme of the museum.

For this project, Witty! used an image from the Hubble Telescope to use on the panels and on the windows above. We used a silkscreen fabric from Pictura Graphics that was acoustically transparent for the panels, and coordinated the installation to line up with the image on the windows above.

Duke University School of Medicine Learning Center

Thursday, July 11th, 2013

The Duke University School of Medicine Learning Center, located in Durham, North Carolina, had unique acoustic needs in the large multi-purpose space as well as in a tiered lecture hall. Our goals for this project were to create learning spaces that are flexible and can be easily modified to accommodate evolving curriculum, technology, and teaching needs.

The lecture hall included lots of wood paneling, making the room beautiful but also noisy. To control echoes and create an acoustically sound space, we used 0.5″ and two-inch acoustical wall panels. We added panels to the front of the desks to provide additional sound absorption and to make the room warm and inviting.

The curved shape of the classroom, the need to install panels around A/V equipment, and the multiple colors and materials used in the design made this an interesting and detail-oriented project for our team.

We worked with  S/L/A/M Collaborative and Duda Pane Architects to make this learning space warm and functional for students and faculty alike.

 

 

 

 

Durham Performing Arts Center (DPAC)

Monday, March 4th, 2013

As a concert hall, the biggest acoustic obstacles for the Durham Performing Arts Center (DPAC) were the size of the room and the potential for tremendous sound reverberation. This 2,800-seat performance hall is the largest and most active theatre in the region. We worked with Szostak Design to create an acoustical system that made their designs for DPAC come to life.

To control echoes and ensure audiences can clearly hear performances, we installed 2-inch thick, field-fabricated acoustical wall panels on all levels of the performance hall, as well as in the orchestra pit.

The unique wall panels are wrapped in two different fabrics: a solid-colored base fabric and a specially designed mesh fabric in a contrasting color. From a distance, the panels appear to be a solid color, but up close the installation takes on a layered look, creating visual interest.

Julian S. Carr Building — Durham School of the Arts

Friday, February 15th, 2013

At the Durham School of the Arts, we worked with Louis Cherry and his staff in the Raleigh office of Ratio Architects to accommodate a healthy learning environment in the Julian S. Carr Building in Durham. We installed acoustical wall panels along the hallways to cut down on noise reverberation. The panels are also designed to be tackable surfaces, giving teachers a place to display student work.

We also installed acoustical cylindrical foam baffles to create a unique design and reduce noise levels in the common areas of the school. These baffles were attached to aluminum tubing and hung from the metal frames of the skylight in a design created by the architect. In addition to aesthetics and sound absorption, these baffles also break up the large, previously unusable area beneath the existing skylight.

Durham Train Station

Monday, November 5th, 2012

For the Durham Train Station, we worked with J. Davis Architects to create an appealing acoustical panel system for the lobby area. With noise control as a concern, we manufactured and installed acoustical panels using an intricate design to create a floating, layered effect. We used custom fabricated mounting brackets and screen printed acoustically-transparent fabric to achieve the desired look and performance.

With some of the panels screen printed, we avoided the visual monotony of using only solid-colored panels. NC DOT and Durham Historical Society provided images for the panels to depict Durham’s unique history. These panels are lively focal points of the station and effectively absorb sound reverberation from trains and passengers.

Sol Schechter Community Hall

Tuesday, August 14th, 2012

For the Sol Schechter Community Hall, the building owner needed a solution different from the norm. Without installing any new wall panels, he wanted a type of baffle system that would not hang below the Community Hall’s existing rafters.

We came up with a unique method to meet this project’s goals. Instead of the typical installation of hanging panels vertically, we installed acoustical panels to hang parallel to the floor. By creating a sense of a false ceiling, our panels blended into the room while also softening the look of the metal rafters and deck above.

Themis Media

Tuesday, July 24th, 2012

Any space crowded with dozens of people will create high noise levels. In an office setting, this can be distracting and disruptive. With concrete walls, floors, and ceilings exacerbating the problem, Themis Media found themselves in this situation before contacting us.

In order to bring interest to the common area’s large, unusable space, the company owner came up with the idea for a unique model starship, which LendLease created. We added wall panels and wrapped the model starship in acoustical fiberboard and fabric. Using our panels as the starship’s outer layer, we cut down on the overall noise and echo levels tremendously.